Menu

Tört arany vásárlás

Egyedi ékszerek készítése

Ékszerek javítása

Nemesfémek

Az arany (aurum)

Az arany jellemzőiAz arany, köszönhetően annak, hogy nem korrodálódik, már nagyon régóta ékszerek alapanyaga és fizetőeszköz. Már az ókorban előszeretettel használták, és napjainkban is kiemelt szerepe van az ékszeriparban. A természetben csak elemi állapotban fordul elő, vegyületei azonban előállíthatóak. Még a legtöményebb sósavban, kénsavban és salétromsavban sem oldódik, emiatt a nemesfémek királyának is nevezték. Kémiai állandósága miatt évezredek óta felhasználják ékszerek, dísztárgyak készítésére. Az ókor óta fizetőeszköz, nagy értékénél fogva sok állam devizájának fedezete a különböző bankokban őrzött nemesfémtartalék. Árfolyamát nemzetközi szervezetek szabályozzák.
Az arany tiszta állapotban igen nyújtható, lágy fém, akár 0,0001 mm vékony fólia is készíthető belőle (aranyfüst), ez 24 karátos. Az ékszerészet, kis kopásállósága miatt, különböző fémekkel készített ötvözeteit használja. Ezüst vagy réz hozzáadásával, 18 (75%arany) és 14 (58.33% arany) karátos ötvözeteket készítenek, ezek szilárdabbak, kopásállóbbak, megmunkálhatóbbak. Az arany palládiummal készített ötvözete a könnyű fehérarany, a platinával alkotott ötvözete pedig a nehéz fehérarany

Az aktuális aranytartalom mellett fennmaradó rész az ötvözõanyag elõfordulását jelenti.

Magyarországon használt finomságok:

  • 22 karát: finomsága 916 ezrelék (inkább csak különleges ötvösmunkák esetében használják, mert nagyon puha, könnyen kopik, karcolódik)
  • 18 karát: finomsága 750 ezrelék (használják ugyan az ékszerkészítéshez, bár finomsága miatt könnyen karcolódik, kopik)
  • 14 karát: finomsága 585 ezrelék (talán a legelterjedtebb finomság az ékszerkészítésnél, mert keménysége már megfelelõ, de finomsága miatt elég értékes is még)
  • 9 karát: finomsága 375 ezrelék.

Az arany sűrűsége a természetben előforduló elemek között az egyik legnagyobb, 19,3 g/cm3. E tekintetben csak a platinafémek és néhány igen ritka, mesterségesen előállított radioaktív elem előzi meg.

Napjaink ékszerkészítésében kiemelt szerep jutott az egyik legkedveltebb és legértékesebb nemesfémnek: az aranynak. A sárgán csillogó anyag nagyon sok fejtörést okozott már az emberiségnek, hiszen birtoklásáért nemegyszer háborúk is kirobbantak. Ezt a csodálatos nemesfémet az emberiség már több, mint 6000 éve ismeri. Az arany a rézzel és ezüsttel egyetemben a felszínhez közeli rétegekben terméselemként viszonylag tiszta állapotban megtalálható, így kitermelésére még viszonylag kezdetleges eszközökkel is lehetõség volt. Az elsõdleges lelõhelyek felkutatásához, valamint kiaknázásához komoly technikai felkészültség szükséges, hiszen lényegesen nehezebb a vulkáni eredetû aranytartalmú kõzethez hozzájutni, mint a másodlagos lelõhelyként számontartott patakokhoz, folyó medrekhez. A fenti megállapítás miatt feltételezhetjük, hogy az emberek elõször csak másodlagos lelõhelyekrõl jutottak aranyhoz. Az emberiség - talán sárga színe, talán csillogása miatt - a vakítóan fénylõ Napot választotta az arany jelképének. Az arany természetesen azért fontos számunkra, mert értékes ékszereket lehet belõle készíteni. De az ékszerkészítéshez, a mindennapi viselésre alkalmas ékszerekhez az aranyat más fémekkel kell ötvözni. Az ékszerszakma az állandó és ellenõrizhetõ minõségért általánosan elfogadott finomsági kategóriákat alakított ki. Az aranyékszerek finomságát a benne található színarany és ötvözõanyag arányában adták meg, a színaranyrészt véve 1000 ezreléknek. A vásárlók a kereskedelemben a karátszámok alapján tájékozódhatnak, amelyek a fenti arányt tükrözik.

  • 1000 ezrelék = 24 karát
  • 916 ezrelék = 22 karát
  • 750 ezrelék = 18 karát
  • 585 ezrelék = 14 karát
  • 375 ezrelék = 9 karát
  • 333 ezrelék = 8 karát

(1 karát 41,66666 ezrelék)

Feltétlenül szót kell még külön ejtenünk a 10 karátos aranyról (hozzávetõleg: 417 ezrelék), mely világszerte egyre elfogadottabbá váló finomság az ékszerkészítés területén, mert relatív még magas az aranytartalma. Fõként azonban azért, mert a mai, modern világunkban az a szemlélet van terjedõben, hogy egy ékszer értékét elsõsorban a színvonalas, magas minõségû ötvösmunka határozza meg!
A már ötvözött arany esetében, színük (ill. ötvözõanyaguk) alapján megkülönböztetünk négyfélét. Ezek: Fehér arany (ötvözõ: palládium), Sárga arany (ötvözõ: vörösréz és ezüst 1:1 arányú elegye), Vörös arany (ötvözõ: vörösréz), Zöld arany (ötvözõ: színezüst)

Sárga arany
Sárga arany
Fehér arany
Fehér arany
Vörös arany
Vörös arany
Zöld arany
Zöld arany

A Platina

A PlatinaA platina karikagyűrűknek ugyanúgy, mint az aranyból készült társaiknak, évszázados múltjuk van. A természetes eredetű szennyezett platinát - nem szándékosan ugyan - már az ősi egyiptomi mesterek is használták ezüst helyett. A spanyol hódítók az Újvilágba érkezésük során találkoztak egy addig ismeretlen ezüstös csillogású fémmel, melyet platinának (spanyolul kicsi ezüst) neveztek. Értéktelennek tartották, és csak a 18. században érkezett Európába. Évszázadokon keresztül szinte csak Oroszország bányáiból származott platina. A spanyolok aranypénzt is hamisítottak aranyozott platina érmékkel.

A platina napjainkban lényegesen drágább az aranynál. A korai felhasználását korlátozta a keménysége és magas olvadáspontja is, ami igen megnehezítette a megmunkálhatóságát. A világ platinafém-termelésének 98%-a 3 országból származik: a korábbi Szovjetunió 49%-ban, a Dél-Afrikai Köztársaság 43%-ban és Kanada 6%-ban részesedik belőle, s az egyharmadát használják ékszerkészítésre.

A kőzetekből általában nemesfém-koncentrátumokat állítanak elő, melyekből mind a hat nehézfém, a platina, a palládium, a ródium, a ruténium, az irridium, az ozmium egyaránt előállítható. A világ éves platinatermelése 160 tonna, míg aranyból évente 1500 tonnát állítanak elő. A teljes platinatermelés felhasználásra kerül, így ebből nincsenek az aranyhoz hasonló tartalékok. Egyetlen uncia (1 Troy uncia ~31,1035gr) tiszta platina előállításához kb. 10 tonna ércet kell feldolgozni, mely folyamat nem kevesebb, mint öt hónapot vesz igénybe. A platina magas árához az érc ritkasága mellett a rendkívül időigényes bányászat és finomítás is hozzájárul.

Az ékszerészetben az egyetlen nemesfém, melyet 90%-os vagy 95%-os tisztaságban alkalmaznak. Tökéletes tisztasága miatt hypoallergén érzékeny személyek is hordhatják. Szürkésen csillogó, szinte jeges fénye kiválóan harmonizál a briliánssal.


Az ezüst (argentum)

Az ezüstAz ezüst fehér, erõsen fénylõ, az arany után a legrégebben ismert nemesfém. Fém állapotban is elõfordul, de többnyire mint vegyület található érceiben. Rendkívül kedvelt anyag a szépsége, a tartóssága és a széles körű felhasználhatósága miatt, már több mint 6000 éve.
Az ókor legnagyobb ezüstbányái Spanyolországban és Görögországban voltak. A középkorban és az újkor elején már Csehországban, Magyarországon, valamint Szászországban bányászták a legtöbb ezüstöt. A század elején az Egyesült Államok termelése volt a legnagyobb, de később Mexikó lépett az elsõ helyre, ahol gazdag bányákat fedeztek fel. Ma Mexikóból származik a világ ezüsttermelésének csaknem a 25%-a, de jelentõs mennyiséget termel Oroszország, Kanada, Peru, Ausztrália és az USA is. Ezek az államok adják az ezüst világtermelésének 70%-át. Az ezüsttermelés jelentõs része az ólom-, cink-, arany- és rézbányászat melléktermékeként kerül felszínre. Az ezüst az összes fém között a legjobb hõ- és elektromos vezetõ. Az arany után a legjobban megmunkálható anyag. Hajlékony, kiválóan nyújtható. 1 gramm ezüstbõl 1800 méter huzalt lehet készíteni. Az ezüstnek van a legnagyobb fokú fényvisszaverõ képessége. Egy ezüst tükör a látható fénysugarak 95%-át képes visszaverni. (A legtöbb tükör ezüst felhasználásával készül.) Az ezüst, mint alapanyag felhasználásra kerül a fototechnikában, gyógyászatban, vegyiparban, villamosiparban, elektrotechnikában, galvanotechnikában, és nem utolsó sorban az ötvösművészetben. Készülnek belõle pénzérmék, ékszerek, kegytárgyak, dísztárgyak, használati tárgyak. Az ezüst ékszerek és dísztárgyak elkészítéséhez természetesen az ezüstöt is ötvözni kell. Erre is kialakított az ékszerszakma egy egységes rendszert, amelyben - ahogyan az aranynál is - az ezüst és az ötvözőanyag előfordulási arányában adja meg a kategóriákat. 925 ezrelék = Sterling ezüst, amelyet 1300 óta használnak az angolszász országokban. Ez a legjellemzőbb ezüstötvözet a kereskedelemben. Továbbá használatos még a 900 ezrelék, 835 ezrelék és a 800 ezrelék.


Sterling ezüst

A Sterling (törvényes finomságú, teljes értékû, valódi) ezüst 92,5%-ban tartalmaz ezüstöt, és 7,5%-ban valamilyen más fémet, rendszerint rezet. A Sterling ezüst húzószilárdsága majdnem kétszerese, keménysége több mint kétszerese a tiszta ezüstnek. Hogyan bánjon a Sterling ezüsttel? Az ezüst sem alacsony, sem magas hõmérsékleten gyakorlatilag nem oxidálódik. Az ezüsttárgyakon látható feketés-szürke elszínezõdés nem oxid, hanem az ezüst kénnel alkotott vegyülete. A városok levegõje egyre több kénvegyületet tartalmaz, amely az ezüsttel nedvesség hatására ezüst-szulfidot(Ag2S) alkot. Ezért a tárgy felületén elõbb barna késõbb koromfekete bevonat keletkezik. Ez a réteg a kereskedelemben kapható ezüsttisztító folyadékkal eltávolítható. Hogy sokáig megmaradjon az ezüst ékszer újszerû állapota, és idõben megakadályozza a vastagabb ezüst-szulfid réteg kialakulását törölgesse rendszeresen karcolásmentes, puha anyagból készült, ezüsttisztító kendõvel. Figyelem! Az ezüsttisztító folyadékot csak kõ vagy gyöngy nélküli, nem antikolt ékszerek, tárgyak tisztítására használja! A szappanos víz szintén segít megõrízni az ékszer szépségét, de azt soha ne felejtsük el, hogy a szárazra törlésnél semiképp ne használjunk papírtörölközõt vagy papírzsebkendõt, csakis lágy, puha ruhát. Ne tegye termálvízbe, mert az ékszeren azonnal ezüst-szulfid bevonat képzõdik. Ha nem viseli ezüstékszereit, tárolja légmentesen zárt, száraz helyen. Önzáró tasak, vagy egy erszény kiválóan alkalmas erre a célra. Ez segít megõrízni ékszerei csillogását és még csak véletlenül sem karcolja õket semilyen más tárgy. Soha ne tegye ezüst ékszereit klórba, sós vízbe, szódába. Ne felejtse el, hogy néhány háztartásban található tisztítószer alapja a klór tartalmú fehérítés; ezek elszínezhetik, illetve oldhatják a drágaköveket. Soha ne használjon ultrahangos tisztítót, szalmiákszeszt, vagy bármilyen más vegyi anyagot drágakövek tisztításához; különösen türkiz, malachit, ónix, lapis lazuli(lazúrkõ) és opál esetében, mert ez könnyen a kövek elszínezõdését okozhatja. Ha az ékszer drágakövet vagy gyöngyöt tartalmaz, ne tegye vízbe, mert a foglalás esetleg meglazulhat. Soha ne használjon fürdetõs, vagy csiszoló hatású tisztítót drágaköveihez.

Törtarany felvásárlás

A törtarany vásárlás napi világpiaci áron történik.
Ékszer vásárlása esetén a kiválasztott ékszer súlyáig számítjuk be a törtarany súlyát.

14K: 5,250.-/gr

Eljegyzési gyűrűk

Sárga, fehér, vörös arany eljegyzési gyűrűk nagy válsztékát találja üzletünkben.
Az alábbi linken tekintheti meg jelenlegi választékunkat: Eljegyzési gyűrűk

Feltöltés alatt.